SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

masło klarowane

  • Gotowanie jako jedyna słuszna metoda obróbki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    "Czy chcąc poprawić swoje nawyki żywieniowe, muszę ograniczyć się jedynie do gotowania?" Wiele osób zadaje sobie i dietetykowi to pytanie na wstępie stosowania diety. U większości osób, szczególnie rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4486 Data: 2017-07-19 09:35:52
  • [...] Jego dzienna uczta składa się z ryb, kurczaka, steku, ryżu, marchewki, papryki, migdałów, zielonych warzyw - szpinaku, awokado, brokułów i dobrych tłuszczów, takich jak masło klarowane i migdały. „Naprawdę jem dużo. Zdecydowanie najtrudniejszą częścią przygotowań do zawodów jest dieta. Jeśli chcesz zostać najlepszy, musisz jeść co dwie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6375 Data: 2020-05-12 13:59:05
  • Zdrowe i wygodne smażenie - Dziki Spray

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] warto zwrócić uwagę na to, czego używamy do smażenia. Idealnym rozwiązaniem byłoby tutaj zastosowanie tłuszczów stabilnych termicznie takich, jak: olej kokosowy, masło klarowane, smalec, oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Co jednak w sytuacji, gdy niekoniecznie zależy nam, aby w wyniku smażenia dostarczać dodatkowe tłuszcze? Prostym i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5131 Data: 2018-06-15 12:29:45
  • Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2237 Data: 2021-02-19 13:34:52
  • Jak radzić sobie z dietą w pracy i w szkole?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wakacje dobiegają końca, wiele osób wraca do szkół, uczelni czy pracy - z tego powodu pojawia się często pytanie, jak radzić sobie z dietą? Gdy w wakacje mamy mnóstwo czasu wolnego i łatwo jest nam zagospodarować część dnia na szykowanie posiłków i spożywanie ich na świeżo lub nawet podczas wyjazdu dużo łatwiej jest znaleźć czas niżeli podczas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5668 Data: 2017-09-06 09:49:23
  • Omlety w diecie - jeść czy unikać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] https://www.youtube.com/watch?v=_k9-WAXIZoM 2. Na wytrawnie Składniki: makaron, jaja, mozzarella, cebula, papryka, tuńczyk, sól, pieprz, tymianek, oregano, chilli, czosnek, masło klarowane, keczup zero. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości masła klarowanego. Zgarniamy do miseczki, dodajemy jaja, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18300 Data: 2017-07-27 10:20:19
  • Smażenie na tłuszczu - czym jest punkt dymienia oleju?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zostawiłeś/aś olej na patelni na dużym ogniu? Jeśli tak, zapewne wiesz, że pojawiający dym nie był przyjemny dla Twoich oczu i nosa. Każdy tłuszcz kuchenny czy to masło, smalec czy olej, ma swój własny punkt dymienia. Zmienia się w zależności od mieszaniny zawartych kwasów tłuszczowych, zawartości procentowej wody i innych czynników. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1114 Data: 2022-06-02 13:10:35
  • Najlepsza dieta na 2023 rok

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1584 Data: 2022-12-13 20:07:03
  • [...] niewiele osiągniesz, choćbyś nawet bardzo ciężko trenował (trenowała). Należy unikać tłuszczy trans (np. słodycze, herbatniki, vanaspati ghee – czyli produkt udający masło klarowane, choć nie ma z nim nic wspólnego, jest to uwodorniony tłuszcz roślinny; margaryny), zmniejszyć podaż cukrów prostych (glukoza, fruktoza) i dwucukrów (cukier [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22957 Data: 2018-02-26 11:56:02
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7982 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • [...] 70. XX wieku. W licznych, nowych badaniach wcale nie potwierdzono, by tłuszcze nasycone wyrządzały szczególną krzywdę człowiekowi. Tłuszcze nasycone dostarczają głównie: masło, olej kokosowy, olej palmowy, smalec, słonina, olej arachidowy i np. (mniej, ale jednak) oliwa z oliwek, olej sojowy, olej z zarodków pszenicy, olej sezamowy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3064 Data: 2020-02-23 17:17:31
  • [...] np. w chipsach, fast foodach, czekoladzie, słodyczach, wyrobach cukierniczych, tłuszczach do gotowania (pewne ilości zawiera zarówno margaryna, szczególnie twarda, jak i masło), potrawach smażonych i pieczonych, wysoko przetwarzanych produktach (np. vanaspati glee - udaje masło klarowane, choć nie ma z nim nic wspólnego, jest to uwodorniony [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3049 Data: 2019-04-23 09:32:24